Mit rejt az elsősegélydoboz?

Vajon hányan tudják, mit tartalmaz a gépjárművek elsősegély felszerelése? És azt, hogy milyen

hasznos eszközöket kellene még magunknál tartani?

Amit a doboz rejt

A gépjárművekben található elsősegélydoboz a KRESZ által előírt kötelező felszerelés. Kevesen tudják azonban, hogy mit rejt. A tartalma elsősorban vérzéscsillapításra, sebellátásra egyszerű rögzítésre szolgál. Gumikesztyű helyett többnyire nejlonkesztyűt tartalmaz. Fertőtlenítőszerként korábban jódtinktúrát, napjainkban általában műtéti kézfertőtlenítőt tartalmaz, amelyeke közül egyik sem kerülhet közvetlenül a sebbe, kizárólag annak környékén alkalmazható. A mull-lap és a mullpólya kék felirata steril mivoltára utal, ezek lejárati dátumát rendszeresen ellenőrizni kell, vágásukhoz esetenként ollót is találunk. A háromszögletű kendő törések, rándulások, ficamok ellátására, szükség esetén kötözésre használható. A közúti ellenőrzés során nemcsak a kötszerek szavatosságát ellenőrizhetik, hanem a doboz sértetlenségét is, amelyet az aprócska plomba szimbolizál.

Ami nem ártana

A fenti felsorolásból kitűnik, hogy bizony az elsősegélydoboz elég szerény eszközparkkal rendelkezik. Ma már kapható számtalan igen hasznos, s többségében nem is drága segélynyújtó eszköz, amely rendkívül hasznos lehet egy nem kívánt közlekedési baleset során. Kezdjük talán a többfunkciós takaróval. A télen lerobbant autó utasa, vagy egy esetleges sérült számára igen hasznos lehet, akár kihűlés, akár kényelmi szempontból. Szakszerűbb és beszerezhető az izolációs fólia, amely mérete kisebb, de hatékonysága jóval nagyobb. A gondosan összehajtott arany vagy ezüstszínű fólia egyes típusai nem csak a kihűléstől védenek, hanem a napsugarak melegítő hatásától is, csupán arra kell figyelni, mely esetben, melyik fele néz felfelé.

Égési, illetve bizonyos marási sérülések esetén gyakran nehezen oldható meg a folyamatos hideg vizes hűtés. A kereskedelmi forgalomban is kapható égési kötszerek több funkciót is ellátnak egyszerre, hűtenek, sterilizálnak és fednek. Egyszerűbb változatuk az égési zselé.

Igazán nem szeretnénk minden gépjárműből egy mozgó, elsősegély felszereléssel teli pakolt utánfutót húzó járművet varázsolni, de néhány kisméretű, igen hasznos eszközt még megemlítünk. Ezek közül is talán a legkisebb az újraélesztési szájmaszk, amely csupán egy kulcstartó méretének felel meg, praktikus eszköz a lélegeztetéshez.
A nyakrögzítő gallér már kissé nagyobb, igaz lapos, de pénztárcánkban is mélyebbre kell nyúlni. A gallér a potenciális nyaki gerincsérültek, vagyis gázoltak, bukósisakosok, biztonsági övet használtak ellátására szolgál. Felhelyezése egyszerű, de némi szakszerűséget kíván. Utoljára teszünk említést a lélegeztető ballonról, mely hasznosíthatóságához képest mindenképp "barátságos" áron beszerezhető, igaz az említettek közül a legdrágább. Használata szintén igényel némi szakszerűséget, de hatékonyság szempontjából mindenképp fontos kelléke az újraélesztésnek.

Hogyan használjuk a nyakrögzítő gallért?

Az Országos Mentőszolgálatnál egyre elterjedtebbek az olyan nyakrögzítők, melyek állíthatóak, ezáltal lényegében minden sérült nyakához illeszthetőek.

Használata indokolt a nyaksérülések esetén, többszöri sérülést elszenvedett betegnél, egyes baleseti mechanizmusoknál (pl. magasból esés), illetve a koponya-fej sérülteknél, hiszen itt nem zárható ki az esetek nagy részében a nyaki sérülés lehetősége.

Egyszerű eszközről van szó. Egy az állhoz és a nyakhoz, vállakhoz formált műanyag lapból, valamint egy szivacs rétegből áll. A nyak kimérése az első lépés. Az áll és a váll felső pontja a mérési távolság, ezt az élével állított tenyerünkkel megállapíthatjuk. A megfelelő 2-3-4-5 ujjnyi méret beállítható a galléron is.

Fontos, hogy a sérült fejét nyakát a sérülés lehetőségének pillanatától a gallér felhelyezéséig kézzel rögzíteni kell. A felhelyezéshez általában segítség szükséges. Az áll formált mélyedése könnyen beazonosítható. A gallér tépőzárral rögzíthető, fontos, hogy megfelelő feszességre kerüljön, ellenkező esetben nem tartja kellő mértékben a fejet, nyakat.

                                                                                                                                                                             /Forrás:www.hazipatika.com/